Maiaua este varianta cea mai sănătoasă și naturală a drojdiei obișnuite, cu care pregătești cozonacii, pâinea sau alte bunătăți pufoase. De asemenea, este și una dintre cele mai populare alegeri pandemice, datorită multiplelor beneficii.
Desigur, procesul de obținere durează mai mult, cu siguranță mai mult decât cumpărarea drojdiei. Însă beneficiile sunt pe măsură, dacă alegi să ai un pic de răbdare până este gata, adică minimum 7 zile.
De ce lucruri ai nevoie, pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător?
- un bol mare sau borcan de sticlă
- un pahar gradat
- nelipsitul cântar de bucătărie
- o spatulă de care te vei folosi suficient de des
- fâină și apă filtrată
Ți-am pregătit în acest articol câteva motive pentru care să alegi maiaua în detrimentul altor opțiuni și cum poți să o prepari acasă.
Beneficiile produselor cu maia naturală
Digestie sănătoasă
De ce maia și nu drojdie gata preparată și ambalată? Spre deosebire de drojdia pe care doar o arunci în bolul cu făină așteptând un rezultat rapid de creștere al aluatului, maiaua reprezintă „traseul greu” , deoarece fermentarea este lentă. Desigur, o fermentare lentă oferă și siguranța unei fermentări corecte și sănătoase. Orice aliment fermentat natural este extrem de sănătos pentru tranzit, chiar și imunitate și starea generală de bine.
De asemenea, pâinea este un aliment de bază, consumat aproape la fiecare masă, însă glutenul împreună cu alți alergeni prezenți în aceasta pot declanșa probleme severe la nivelul organismului. Intoleranță la gluten sau colonul iritabil reprezintă cele mai obișnuite simptome cauzate de consumul alimentelor de panificație.
Vitamine
Grâul fermentat în mod corect conține proteine, aminoacizi, carbohidrați, vitamina B, fier, zinc, magneziu. Cu alte cuvinte, maiaua reprezintă calea cea mai sigură de a consuma alimentele care necesită coacere, deoarece organismul uman are nevoie să beneficieze de toți nutrienții din timpul zilei.
Greutatea
O veste foarte bună a consumului de produse cu maia este aceea că nu trebuie să-ți mai faci griji de kilogramele în plus. Din fericire, maiaua ajută digestia tocmai din cauza procesului de fermentare naturală. Așadar, de astăzi nu mai este nevoie să renunți la pâine!
Cum să prepari maia acasă
Chiar dacă durează mai mult, pregătirea ei nu este deloc complicată. Deși, atunci când acorzi timp research-ului, s-ar putea să pară pretențios procesul de alegere a rețetei perfecte din cauza fermentării. Noi ți-am pregătit varianta cea mai ușoară, cu care să începi.
De ce ai nevoie? Făină integrală, apă plată sau filtrată neapărat (clorul va omorî maiaua) și ustensilele menționate mai sus. Nimic mai simplu, nu-i așa? Făina integrală poate fi combinată cu cea albă dacă vrei să crească mai rapid. Ambele variante sunt ok, dar neapărat să aibă făină integrală.
În primul rând, trebuie menționat faptul că, atunci când prepari maiaua, cantitățile le poți adapta în funcție de câtă compoziție îți dorești și pentru cât timp îți dorești să te folosești de aceasta. Se folosesc mereu cantități egale de făină și apă.
Etapa 1
Pentru început, amestecă părți egale de făină integrală cu apă și amestecă bine, până obții un aluat moale și dens. Nu uita să cântărești totul atunci când pregătești planul pentru maia.
Acum, așează-l într-un bol încăpător sau un borcan mare. Acoperă conținutul parțial, cât să oferi posibilitatea aluatului să respire și lasă-l la temperatura camerei pentru a da voie fermentației să fie posibilă. Dacă alegi să o prepari în borcan, pune capacul, dar nu-l strânge.
Asigură-te că ai o temperatură constantă, ideal de 21-24⁰C și nu direct pe calorifer. Acum aștepți 24 de ore până crește. Îi poți pune și un semn, să te asiguri că a crescut. La temperaturi mai joase maiaua nu va crește.
Etapa 2
Foarte important este să știi că nu e nevoie să hrănești toată maiaua, ci doar jumătate din compoziție pe tot parcursul procesului. Amestecă bine compoziția cu ajutorul unei spatule imediat când verifici conținutul. Desigur, acum separă o parte din aceasta într-un alt recipient (borcan ermetic sau bol) sau dacă știi că nu ai nevoie de maiaua care nu a ajuns la maturitate, poți chiar să o arunci.
Este posibil să observi bule de aer sau un miros ușor acru în compoziție. Este în regulă, înseamnă că a început procesul de fermentație.
În această etapă, hrănirea este esențială pentru ca maiaua să crească într-un mod abundent și sănătos. Hrănește maiaua cu apă și făină proaspătă, la fiecare 24 ore fix. Nu uita să folosești de fiecare dată aceleași cantități.
De exemplu, dacă ai început cu 100 grame de făină și 100 grame de apă filtrată, continuă până la final cu acest plan de hrănire până ajungi la rezultatul dorit.
Etapa 3
Ce trebuie să faci când ajungi aproape de rezultat? Pe zi ce trece, la fix 24 de ore, maiaua are nevoie de îngrijire: arunci jumătate, adaugi părți egale de făină și de apă, acoperi vasul ușor și lași la temperatură călduță și constantă.
Acest lucru se definește ca fiind hrănirea drojdiei naturale. Desigur, maiaua este un organism viu, de aceea va trebui să ai grijă să o ții activă pentru cât timp ai nevoie.
Așadar, începând cu ziua 5, când s-a activat și prezintă multe bule, poți să treci hrănirea acesteia o dată la 12 ore. Aceasta va deveni acidă și va avea un avânt puternic de creștere!
Dacă până acum ai păstrat părți egale de maia din ziua precedentă, apă și făină, acum poți adăuga doar făină și apă (tot părți egale) și să folosești deja maiaua pentru pâine.
Într-un final, după ce ai reușit să ajungi la obținerea drojdiei pentru pâine, lipii, cozonaci și alte bunătăți pe care ți le propui, trebuie să știi și cum să o păstrezi pe o perioadă cât mai lungă.
Testează: pune o linguriță de maia într-un bol cu apă. Dacă plutește e gata, dacă nu hrănește-o în continuare și repetă procesul.
Sfaturi și trucuri importante
Cum păstrezi maiaua după preparare?
Secretul este să o folosești în stare funcțională și proaspătă, pentru a avea parte de cele mai gustoase preparate de brutărie, iar acest lucru este posibil dacă:
- O hrănești periodic – poți să te asiguri că maiaua nu „moare” dacă îți faci timp săptămânal să o hrănești. Înainte să coci iarăși, scoate maiaua din frigider și hrănește-o de 2-3 ori, păstrând-o tot la temperatura camerei. Apoi o bagi iar la frigider și o hrănești săptămânal și tot așa. Deci, tot ce trebuie să faci este să o păstrezi la frigider și să o hrănești ca de obicei, mai ales dacă te gândești des la o pâine gustoasă. 😊
- O congelezi – maiaua poate fi pusă într-un borcan izolat perfect, la congelator. Această modalitate de păstrare oferă siguranță drojdiei pe o durată chiar și de 1 an, însă procesul de decongelare trebuie să fie unul lent, natural.
- O deshidratezi – procesul de deshidratare presupune întinderea acesteia pe o folie, cu ajutorul unei pensule sau spatule, moment în care trebuie lăsată la uscat. Mai departe, maiaua poate fi desprinsă de pe folie și se poate păstra fără probleme, în dulap lângă celelalte condimente.
Rețete delicioase cu maia
O rețetă simplă și gustoasă este oferită chiar de Chef Dexter, partenerul nostru pentru delicii gastronomice. Iată mai jos rețeta lui de pâine cu maia.
Alte rețete delicioase cu maia:
- Pâine integrală cu maia și cartof
- Lipii pufoase cu maia
- English Muffins
- Pâine albă cu maia și semințe
În final, maiaua reprezintă nu doar o variantă mai sănătoasă de a pregăti pâinea sau alte preparate care necesită creștere, dar este și cea mai potrivită cale prin care îți poți cuceri invitații – fiind mult mai gustoasă, pufoasă, dar cu o crustă de vis.
Acordă-ți timp și pregătește maiaua pentru o perioadă mai lungă, astfel nu va trebui să-ți faci griji când ai poftă de cele mai bune preparate făinoase chiar la tine acasă. Tu ai încercat?
La final, fie că alegi să faci maia naturală în casă sau nu, te provocăm să îți faci poftele cu pâine caldă de casă, gătită exact așa cum vrei tu.
Alte articole care te-ar putea interesa: